Doğum Çantası
Heyecan dorukta!!! Doğumunuza az kaldı öyle değil mi? Öncelikle sakin olun.. Geceleri uykularınızı kaçıran, beyninizde ordan oraya koşuşan soruların tamamını duyar gibiyim.Haklısınız. Doğum çantasını sokak kapısının kenarına bir yere iliştirmenin vakti çoktan geldi.
Bana sorarsanız 7.aydan itibaren doğum çantası mutlaka hazırlanmalı. Neden mi? Ya bebeğiniz size erkenden “ce’eee” demeye kalkarsa?
Öncelikle şu soruların cevabını bir verelim;
“Doğum çantasını neden hazırlamalıyız?”
Bu soruyu özellikle müstakbel baba adayları için cevaplamayı bir borç bilirim 🙂 Kısaca söylemek gerekirse; ani süprizlere karşı hazırlıklı olmak adına doğuma giderken ihtiyacımız olan her şeyin hemen elimizin altında olması için hazırlarız doğum çantasını.
“Doğum çantasının boyutu ne olmalı?”
Boyut olarak küçük bir çanta tercih etmemeliyiz. Sıkış tepiş yerleşen çantadan kime ne hayır gelir ki… Aslına bakarsanız bunun için yeni bir çanta almaya da gerek yok. Sonuçta hastane ortamı her çeşit mikrobu barındırıyor. “Yok ben illa yeni bir çanta alacağım” diyorsanız -ki bu sizin en doğal hakkınız :)- doğum sonrası sizin ve bebeğinizin eşyalarını alacak kadar geniş hatta günlük hayatta kullandıklarınız tarzında birtane seçebilirsiniz.
“Hastane çantasını hazıralamaya nereden başlamalıyım?”
İlk yapmanız gereken doğum yapacağınız hastanenin ne gibi imkanlar sunduğunu öğrenmek. Çünkü bazı hastahaneler anne ve bebek için gerekli birçok eşyayı temin edebiliyor..Böyle bir imkan olup olmadığını bilirseniz, yanınızda gereksiz eşyalar taşımamış olursunuz.
Ayrıca bir anne adayı hastane çantasını hazırlarken doğum yapacağı mevsime çok önem vermeli, çantasına ona göre giysi koymalıdır. Bu oldukça önemli.
“Hastane çantasına ne koymalıyım?”
ANNE için gerekenler:
- Hamilelik süresince yaptırdığınız kontrollerin, testlerin vs. dosyası
- Sigorta bilgileriniz
- Normal bedeninizden biraz büyük önden düğmeli gecelik ve pijama takımı. İkisinin de olması önemli bence. Doğum şeklinize göre hangisi daha uygunsa onu tercih edersiniz. Önden düğmeli olması da emzirme açısından çok önemli. Sakın unutmayın. Ayrıca koridorda dolaşırken üzerinize alacağınız bir sabahlığın da çok faydasını göreceksiniz.
- Bolca iç çamaşırı (sezeryan doğum için satılan yüksek belli çamaşırlar her iki doğum şekline de uygun diye düşünüyorum)
- Emzirme sütyeni (en az iki adet)
- Göğüs pedleri (sütünüz bol olduğu takdirde sütyeninize ve kıyafetinize leke yapmasını engeller.)
- Doğumdan sonra üşüme titreme olabilir. Her ihtimale karşı yanınızda çorap ve şal bulundurmalısınız.
- Terlik. (Doğum sonrası ağrılarınız olacağından odada terlik ile dolaşmak büyük rahatlık sağlayacaktır.)
- Deodorant (İsteğe bağlı kullanılabilir. Ben bebeğim etkilenmesin diye kullanmamayı tercih etmiştim. Anne kokusundan daha güzel ne olabilir? :))
- Diş fırçası
- Diş macunu
- Havlu (Kağıt havlu kullanışlı oluyor)
- Şampuan
- Sabun
- Islak mendil
- Ped (Bazı hastaneler veriyor ama her ihtimale karşı yanınızda bulundurmanızda fayda var)
- İsteğe bağlı kırmızı taç/bant
- Meme ucunuzun tahriş olmasını önlemek amacıyla kullanacağınız göğüs kremi
- Göğüs pedi
- Psikolojik olarak rahatlamanıza yardımcı olacak kitap,dergi veya müzik cd’leri..
- Refakatçi için pijama ve iç çamaşırı gerekebilir.
- Eve dönerken giyeceğiniz kıyafetler (Doğum sonrası vücudunuzda şişlikler henüz kaybolmadığı için hamile kalmadan önce giydiğiniz kıyafetler yerine hamileyken giydiniz kıyafetleri tercih etmelisiniz. Kıyafet tercihi yaparken de hastane çıkışında bebeğinizle çekileceğiniz birbirinden güzel fotoğrafları da hesaba katmayı unutmayın 🙂
- Fotoğraf makinesi, kamera
- Makyaj malzemesi (doğum sonrası gelen misafirleri kim soluk benizle karşılamak ister ki 🙂
BEBEK için gerekenler:
- bady
- tulum
- Çorap
- Bere
- Eldiven
- Ağız mendili
- Ayaklı pijama takımı
- Ana kucağı (bebeğiniz hastaneden çıkarırken gerekli)
- Mevsim kışsa kalın, yazsa ince penye battaniye
- Hırka ve yelek
- eldiven
- mevsime bağlı patik
- bebek bezi
- altını silmek için ıslak mendil (ben uni baby marka ıslak mendil kullanıyorum. Saf su ve pamuktan oluştuğu için bu markayı tercih ediyorum.)
- Bebeğiniz için anı defteri veya günlük tutmayı planlıyorsanız bir defter ve bir kalem yanınızda mutlaka bulunmalı.
hastanede bizi ziyarete gelen misafirlere ikram etmek üzere çikolata,şeker de koyabiliriz çantamıza, bazılarına çok abartı gibi gelse de işe yarıyor 😉
ümmühancığım; ben süslü bir tepsi hazırlayıp rengarenk bonibonlu kurabiyeler ikram etmiştim gelenlere mesela.. 🙂 el emeği göz nuru..
bence doktoru unutmamalı ufakta olsa bir hediye olmalı çantamızda diye düşünü< yorum ben 5 cı dogumumu yapıcam 2 ay sonra 🙂
vallahı ben herzaman eksiksiz hazırlıyorum çantamı ama yinede çıkıyor bir eksik bunun için her nekadarda yapsak hazırlık yine bir yerde çıkıyor aksilik 🙂 bunun için fazla takıntı olmamak gerekiyor